Fizikte gücü, kuvveti ölçmek için kullanılan ve okullarda fizik derslerimizde de gördüğümüz ve halk dilinde kantar olarak adlandırılan dinamometre de bir kantar çeşidi olarak karşımızı çıkmaktadır. Halk dilinde kantar nedir veya halk arasında baktığımızda kamyon ve türevleri tarzı araçlarda veya vagonlar gibi ağır nesneleri, cisimleri, malzemeleri ölçen tartan büyük baskül ve küçük el ölçü terazileri de kantar olarak bilinmektedir. Özellikle mimari anlamda birçok ihtiyacı karşılamaktadır.
“Indicator” Türkçe’de “gösterge” olarak çevrilebilir. Birçok farklı konuda kullanılabilir ancak genellikle bir veri setinde belirli bir değişkeni veya durumu göstermek için kullanılır. Örneğin, tır kantarına bağlanan bir gösterge looadcel den gelen ve ile kantarda kaç kilo olduğunu gösterir.
Bu indikatör, bir sistem veya makine ekipmanının yük altında ne kadar çalıştığını veya kullandığını gösterir.
“Loadcell” (yük hücresi), bir ağırlık veya kuvveti doğrudan elektriksel bir sinyale dönüştüren bir araçtır. Bu cihaz, bir yükün veya kuvvetin miktarını ölçmek için kullanılır ve genellikle endüstriyel veya ticari uygulamalarda sıklıkla kullanılır.
Loadcell’lar genellikle çeşitli tasarımları olabildiği gibi, basit olarak kompresyon, tork veya çekme yüklerini ölçebilir veya daha karmaşık tasarımlar olabilir. Örneğin bir platform üzerinde yer alan bir kantar veya çekme ölçer gibi. Loadcell’lar, sıklıkla kantarlar, tartılar, basınç sensörleri veya torsiöl ölçerleri gibi cihazların içinde kullanılır.
Loadcell’lar, genellikle elektronik olarak üretilir ve gerçek zamanlı verileri gösterebilir. Ayrıca, Loadcell’lar, bir sistemin veya makine ekipmanının çalışma sınırlarını aştığı zaman alarm verebilir. Örneğin bir fabrikada üretim hatlarında kullanıldığında, hatın yükünü ölçerek üretim hattının optimizasyonunu sağlamak için kullanabilir.
Tır kantarı zemini, tırların yüklerini doğru bir şekilde ölçebilmesi için tasarlanmış olmalıdır. Aşağıdaki özellikler gibi birçok faktör tır kantarı zemininin tasarımını etkileyebilir:
- Düz ve sabit: Tır kantarı zemini, düz ve sabit olmalıdır. Bu, tırın ağırlığının doğru bir şekilde ölçülmesini sağlar ve tırın yükünün değişmeden ölçülmesini mümkün kılar.
- Dayanıklı ve sağlam: Tır kantarı zemini, dayanıklı ve sağlam olmalıdır. Bu, tırların ağırlığının yıllarca doğru bir şekilde ölçülmesini sağlar ve zeminin zaman içinde deforme olmamasını garantiler.
- Islak veya kuru olabilir: Tır kantarı zemini, islak veya kuru olabilir. Bu, tırların her türlü hava koşulları altında doğru bir şekilde ölçülmesini sağlar.
- Basınçlı: Tır kantarı zemini, basınçlı olmalıdır. Bu, tırın yükünün doğru bir şekilde ölçülmesini sağlar ve zeminin deforme olmamasını garantiler.
- Anti-Slip: Tır kantarı zemini, kayma riskini azaltmak için anti-slip özellikli olmalıdır. Bu, tırın doğru bir şekilde ölçülmesini sağlar ve sürücünün güvenliğini arttırır.
- Yükseklik: Tır kantarı zemini, tırın yüksekliğiyle uyumlu olmalıdır. Bu, tırın doğru bir şekilde ölçülmesini sağlar ve sürücünün güvenliğini arttırır.
- Standartlar: Tır kantarı zemini, mevzuat ve standartlarla uyumlu olmalıdır. Örneğin, Türkiye’de TSE veya Europian Union standardlarına uyumlu olmalıdır.
“Kalibrasyon” (Calibration), bir cihazın veya sistemin ölçümlerinin belirli bir standart ile karşılaştırılması veya belirli bir ölçüm aralığının belirlenmesidir. Bu işlem, cihazın veya sistemin ölçümlerinin doğru veya güvenilir olup olmadığını belirlemek için kullanılır.
Kaç tonluk bir kantar almanız gerektiği, hangi amaçla ve ne tür yükleri ölçmek istediğinize ve ne tür bir işletme yaptığınıza bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir ticaret işletmesinde çeşitli yükleri ölçmek için kullanacaksanız, yüklerin maksimum ağırlığının ne olduğunu dikkate almalısınız ve o ağırlıktaki yükleri ölçebilen bir kantar almalısınız. Ayrıca, kantarın kullanılacağı ortam ve koşulları (örneğin, neme dayanıklı olması gerekli mi?) ve kantarın kalibrasyon gerekliliği dikkate alınmalıdır.
Genellikle, bir ticaret işletmesinde kullanılmak üzere, ortalama bir tır kantarının kapasitesi 60-120 ton arasında olmalıdır. Ancak, kantarın kapasitesi, işletmenin ihtiyaçlarına ve yüklerin maksimum ağırlığına göre değişebilir. Örneğin, büyük bir mamul üretim tesisi için daha büyük kapasiteli bir kantar almak gerekebilir.
Özellikle, ölçmeniz gereken yüklerin maksimum ağırlığını belirlemeniz ve ihtiyacınıza uygun bir kantar seçmeniz önemlidir. Ayrıca, kantarın kullanılacağı ortam ve koşulları ve kantarın kalibrasyon gerekliliği dikkate alınmalıdır. İhtiyacınız olan kantarı seçtikten sonra, kantarı kalibrasyonu yaptırmalısınız ve kantarın ölçümlerinin doğruluğunu kontrol etmelisiniz.